نور فرابنفش (UV) به خاصیت ضد عفونی و از بین برنده میکروب ها شناخته می شود در عین حال تا کنون از اشعه فرابنفش به عنوان نگهدارنده غذا در یخچال ها استفاده نشده است. اکنون دانشمندان دانشگاه فناوری سنگاپور و شرکت سوئدی (PureFize Technologies) یک دستگاه جدید برای این منظور طراحی و عرضه کرده اند.
این دستگاه EcoLoc نام دارد و از دو بخش تشکیل شده است. یک ماژول لامپ فرابنفش کوچک باتری دار و یک درب ظرف غذای شیشه ای شفاف با یک پایه که ماژول در آن قرار می گیرد.
در قلب این ماژول یک تراشه ویژه وجود دارد که نور فرابنفش موج کوتاهی معروف به UVC تولید می کند که مؤثرترین نوع برای از بین بردن میکروب ها است و این کار را بدون استفاده از جیوه سمی انجام می دهد که معمولا در لامپ های UVC معمولی استفاده می شود.
این تراشه از فرآیندی به نام cathodoluminescence استفاده می کند. به عبارت ساده، این فرآیند با عبور الکترون ها از یک کاتد اکسید روی، از طریق یک میدان الکتریکی که آن ها را شتاب می دهد به یک کاتد تبدیل می شود. کاتد با ماده ای پوشانده شده است که هنگام تحریک توسط الکترون ها، عمدتا نور UVC همراه با مقداری UVA و UVB ساطع می کند.
این سیستم قرار نیست به طور مداوم روشن باشد، ایده کلی این است که زمانی که غذا برای اولین بار در ظرف قرار می گیرد برای چند دقیقه روشن شود سپس یک تایمر به طور خودکار آن را خاموش می نماید. کاربران نیز می توانند پس از آن هر روز چند دقیقه آن را روشن کنند. یک بار شارژ باتری ماژول لامپ EcoLoc برای 20 چرخه روشنایی کافی است.
در آزمایش های انجام شده در آزمایشگاه، مشخص شد که این دستگاه در از بین بردن باکتری های مضر روی سطح مواد غذایی بسیار مؤثر است. همچنین عمر نگهداری گوجه فرنگی در یخچال را 7 روز، نانها را 22 روز و بلوبری را تا 28 روز افزایش داد.
مقاله ای در مورد این تحقیق اخیرا در مجله Advanced Optical Materials منتشر شده است .
|
|
|
|
|
|
|
|